در کنار اين ويژگيها متأسفانه عدم تعهد برخي از توليدکنندگان و آشنا نبودن با فناوريهاي جديد و حضور غير متخصصها در ساخت و ساز مشکلاتي را از نظر ايمني و استاندارد سازه به وجود آورده است.
در حال حاضر بيش از 200 محصول ساختماني متداول در صنعت ساخت و ساز کشور به کار گرفته ميشود که 95 درصد آنها از استانداردهاي نسبي برخوردارند. در اين ميان استفاده از محصولات نويني چون پليمرها، کامپوزيتها و سراميکها تاحدودي نگران کننده است.
به گفته فريدون بلغاري، رئيس سازمان استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران در حال حاضر تنها هفت درصد از محصولاتي که در خصوص پليمرها ساخته ميشود داراي استاندارد است و با تلاشهايي که در موسسه استاندارد صورت گرفته اين رقم به 15 درصد ارتقاء يافته است.
پلي استايرينهاي گونهاي نوين از مصالح ساختماني هستند که از چند سال پيش در صنعت ساختمانسازي کاربرد پيدا کردند. بر اساس بخشنامهاي که در سال 82 از طرف معاونت شهرسازي به تمامي سازمانهاي مهندسي ابلاغ شد. اين مواد بايد تنها در شرايط استاندارد استفاده شوند. ترکيبات پلي استايرين در ساختمانسازي داراي نقطه ذوب پائيني است و استفاده از آن بسيار خطرناک است، چراکه در صورت بروز آتشسوزي به سرعت آتش را در سراسر ساختمان گسترش ميدهند.
به گفته سعيد بختياري رئيس بخش آتش و ساختمان مرکز تحقيقات مسکن و شهرسازي، متأسفانه در کشور تنها 10 واحد توليدي گواهينامه فني توليد بلوکهاي يونوليتي پلي استايرين را از مرکز تحقيقات ساختماني اخذ کردهاند و بيشتر بلوکهاي موجود در بازار فاقد ويژگيهاي فني لازم هستند که استفاده از آنها در ساختمان ميتواند حوادث ناگواري را به دنبال داشته باشد.
در حاليکه سازمان نظام مهندسي کشور با توجه به قوانين و آئيننامههاي موجود موظف است که بر ساختمانهاي در حال ساخت نظارت داشته باشد اما لطفيزاده قائم مقام اين سازمان عنوان کرده است اين سازمان تنها فقط به عنوان يک NGO است و قدرت مانور و عمل ندارد. به گفته وي آئيننامه اجرايي ماده 33 که صلاحيت اجراي ساخت و سازها را زير نظر سازمان نظام مهندسي کشور ميداند کاربردي ندارد.
به رغم اينکه سازمان آتشنشاني نيز غير استاندارد بودن اين بلوکها را به وزارت مسکن گزارش داده، به سازمان نظام مهندسي و شهرداري اعلام کرده است تا از کاربرد و استفاده آن در ساختمانسازي جلوگيري شود اما در اين زمينه توجهي نشده است.
لطفيزاده عضو سازمان نظام مهندسي کشور ساخت و ساز در کشور را تنها منوط به مواد و مصالح ساختماني نميداند بلکه يکي از مهمترين اجزايش نيروهاي فني ساختمان است که اين نيروها وظيفه طراحي، اجرا و نظارت بر ساختمان را بر عهده دارند.
به گفته وي شهرداريها در تمام دنيا مديران شهر هستند و تمام مقررات ساختماني و استانداردها و تهيه نقشههاي جامع ساختماني بر عهده آنها است اما شهرداري تهران در اين بخش بسيار ضعيف است و در حقيقت در شهر تهران فقط فضاهاي سبز و تراکمهاي ساختماني مطرح است.
لطفيزاده معتقد است شهرداريها هنوز روشهاي سنتي را دنبال ميکنند. اين در حالي است که بارها از سوي مهندسان درباره تخلفات ساختماني در شهر گزارش شده اما شهرداري مجوز تعطيلي به ساختمانهاي در حال احداث را نداده است ضمن اينکه شهرداري هيچ توجهي به نقشههاي ساختماني ندارد.
لطفيزاده معتقد است وقتي که مصرف مصالح ساختماني با توجه به افزايش ساخت و ساز بالا رفته و مسئولي براي رسيدگي به آنها وجود ندارد طبيعي است که شاهد خانههاي بدون استاندارد خواهيم بود.
انتهای پیام/